SpinaliS szék
SpinaliS szék
SpinaliS szék
SpinaliS szék
Információk

Szakmai anyagok

2015.07.10 11:04
Varga Róbert

Országos Gerincgyógyászati Központ - Gerincgyógyászati Szakvélemény

Megállapítható, hogy a "SpinaliS" szék használata mindenképpen előnyös a háti és az ágyéki gerinc ülés közben jelentkező túlterhelése káros hatásainak megelőzésére. Köszönhető ez a mobil üléslap használata során az egyensúlyi helyzet biztosítására automatikusan kiváltotttörzsizomzat-működésekre, az összehangolt izomakciók folyamatos (és a használat során tudat alatt is rögzülő) történéseire.

Teljes szakvélemény letöltése

Kohlmann Csenge: A Spinalis szék ergonómiai hatása az ülő életmód okozta gerincbántalmakra

Manapság egyre többet ülünk napközben. Akár óvodásokról, iskolásokról, akár egyetemistákról, vagy felnőtt dolgozó emberekről legyen szó, minden korosztályra igaz ez. Mégis a leghosszabb időt azok töltik ülve, akik valamilyen ülőmunkát végeznek. Ugyanis nekik napi 8, 10, extrém esetben 12 órát kell ülniük.

Ez a hosszan tartó statikus helyzet sajnos nagymértékben megterheli a gerincet. Ezt a terhelést két fontos tényező fokozhatja, súlyosbíthatja. Egyik a tartásunk, hogy hogyan ülünk a széken, odafigyelünk-e arra, hogy nem összegörnyedve, hanem egyenes háttal tartjuk magunkat? Másik tényező a szék milyensége (minősége, stabilitása, instabilitása), ugyanis nem mindegy, hogy egy kényelmetlen, rosszul kialakított, rugalmatlan, merev székben, vagy egy kényelmes, rugalmas székben töltjük a napunkat.

Ezek a tényezők alapján különböző, kisebb-nagyobb mértékben, de folyamatosan degenerálódnak a gerinc kisízületei, ami leggyakrabban hát –, és deréktáji fájdalmat generál előbb vagy utóbb.

Ahhoz, hogy ezt a folyamatot lassítsuk, arra van szükség, hogy a gerinc menti izomzatot megerősítsük, hogy az minél stabilabban tartsa a gerincünket. Ehhez a legalkalmasabb az instabil ülő-, és támasztó felszín, ugyanis ez aktív ülést tesz lehetővé, ami azt jelenti, hogy a törzs izomzatának folyamatosan dolgoznia kell ahhoz, hogy megtartsa az egyenes helyzetet.

E célból hozták létre az ún. SPINALIS széket, melynek ergonómiai hatását vizsgáltuk 6 ülő munkát végző páciensen.

Teljes szakdolgozat letöltése

Research "Sitting on a Spinalis chair in school 2006-2011"

In these modern times, most people are not physically active enough. In developed countries, including Slovenia, more than half of children spend most of their free time on activities that involve sitting.

Vizsgálati anyag 1. részének letöltése

Vizsgálati anyag 2. részének letöltése

Webáruház készítés
simplepay_hu