SpinaliS szék
SpinaliS szék
SpinaliS szék
SpinaliS szék
Információk

Gerinckímélet a hétköznapokban

2017.01.10 09:49
Varga Róbert

A gerinckíméletre vonatkozó hétköznapi tanácsokat javasoljuk olyanoknak is, akiknek még nincsenek gerincbántalmai, de szeretnék megelőzni a problémákat, valamint kötelezően ajánljuk azoknak, akiknek már fájdalmaik vannak.

Nem mindegy, hogy milyen hosszúságú felmosóval takarítunk. Megfelelő méretű felmosóval, söprűvel, porszívóval egyenesen tudjuk tartani a derekunkat, hátunkat.

Nem mindegy, hogy milyen széken és milyen pozícióban ülünk a számítógép előtt. Fontos, hogy talpunk leérjen a földre és combunk a lábszárunkkal 90 fokos szöget zárjon be. A szék háttámlája ne csak támassza a gerincünket, hanem kövesse is a gerinc görbületeit. Ha székünket aktív funkcióban is tudjuk használni, az óriási előnyt jelent a gerinc számára. Fontos az asztal magassága, hogy kényelmesen fel tudjuk fektetni az alkart és a monitor felső széle szemmagasságban legyen. Ülőmunka közben többször álljunk fel és járjunk egyet, valamint, ha SpinaliSon ülünk, akkor napközben váltogassuk az aktív és passzív ülést.

Ágyból való felkeléskor először forduljunk oldalra és utána könyökünkkel toljuk fel magunkat, miközben lábainkat leengedjük az ágy szélén.

A helyes fekvésnél az ágy közepesen kemény legyen, ne legyen gödrös és süppedős. A nagyon kemény fekhely akut derékfájásnál hasznos lehet, de hogy ezért ne kelljen ágyat venni, ilyenkor 1-2 napra leköltözhetünk a földre aludni. A párna csak annyira emelje meg a fejünket, hogy a nyak ne feszüljön.

Süppedős, gödrös ágyban minden megmozdulás nehezebb, ilyenkor terheljük a gerinc melletti kisízületeket, ezáltal fokozva a derékfájást.

Az emelésnél fontos, hogy egyenes háttal végezzük. Guggoljunk le és hajlítsuk a térdet, a súly minél közelebb legyen a testünkhöz. Fontos, hogy a törzs és a csípő ne csavarodjon el egymáshoz képest.

Könnyű tárgyat emelhetünk előrehajolva egyenes háttal.

Vagy úgy, hogy előre hajolunk és rátámaszkodunk az egyik térdünkre, mint ahogy a képen látszik.

Helytelen emeléskor messze van tőlünk az emelendő tárgy és derekunkat hajlítjuk és csavarjuk.

Kerüljük az álló helyzetből előrehajolva történő cipőhúzást. Helyette üljünk le vagy valamire tegyük fel a lábunkat, de ügyeljünk arra, hogy egyenes derékkal kössük be a cipőfűzőt.

Sajnos a konyhapultok kialakítása a legtöbb háztartásban alacsony, így mosogatáskor és főzéskor előre kell hajolnunk. Ez a kicsi előrehajlás, ami persze sokszor hosszú ideig történik, nagyon terheli a derekat. Hogyan tudjuk csökkenteni a terhelést? Ha nincs lehetőségünk megemelni a konyhapultot, akkor álljunk terpeszbe és egy kicsit hajlítsuk be a térdet annyira, hogy ne kelljen előrehajolni.

Talicskázáskor térdünket enyhén hajlítsuk be és így tartsuk egyenesen derekunkat. Ne rakjuk túl a talicskát, inkább forduljunk többet.

Gerinckímélő életmód szempontjából az ideális biciklinél a kormány magasabban van a nyeregnél, így tudunk egyenes háttal, derékkal ülni és tekerni. Ha alacsonyabban van a kormány, akkor csak előrehajolva tudunk ülni, ami sem a derekunknak, sem a nyakunknak nem jó.

Sajnos nemcsak a konyhapult, hanem a legtöbb háztartásban a mosdó is alacsonyan van, így fogmosáshoz előre kell hajolnunk. Gerinckímélően terpeszben állva, enyhe térdhajlítással tudjuk a derekunkat és a hátunkat egyenesen tartani.

Webáruház készítés
simplepay_hu